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FREQUENTLY ASKED QUESTIONS

Qualifications of Attorneys for Children

Q. Who can be assigned as an Attorney for the Child (AFC) in the Third Judicial
Department?

A. To be assigned as an AFC, the attorney must be admitted to practice in New York
State, in good standing, and designated by the Appellate Division, Third
Department to represent children in Family Court proceedings and Supreme Court
custody matters.

Q.  How do I become an AFC?  

A. To begin the process of becoming an AFC, an attorney must file a completed
panel application, which can be found on the program's web page at
http://www.nycourts.gov/ad3/OAC/AdministrativeForms.html with Family Court
in the county where the attorney wishes to serve.  In order to be eligible for panel
membership an attorney must meet the requirements of the Appellate Division,
Third Department concerning introductory training and experience for attorneys
for children. The introductory training requirement is met by viewing the required
list of on-demand videos and attending one day of live training, held twice a year
(usually in the Third Department in Albany in the fall and in the Fourth
Department in Rochester in the spring). The experience requirement is met
through participation, as counsel or with a mentor (assigned by Family Court), in
the major types of cases in which attorneys represent children (outlined on the
panel application).  An attorney who is added to the AFC panel is eligible for all
assignments.
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There is also a special Advanced Juvenile Delinquency (AJD) panel that is
limited to felony assignments.  The application for the AJD panel can be found in
the Administrative Handbook, Figure 2, or on the program's web page at
http://www.nycourts.gov/ad3/OAC/AdministrativeForms.html.  Attorneys with
sufficient relevant experience in criminal defense may satisfy the training
requirement by taking the Raise the Age training. 

Any attorney who is employed full time by any governmental agency is not
eligible for panel membership in any county without the express written
permission of the employer, Family Court and the Appellate Division, Office of
Attorneys for Children.

Q.  Are there ongoing requirements for panel membership?  

A. Yes.  Following initial designation, every two years an attorney must receive six
hours of continuing legal education, related to the representation of children, in
order to continue serving as an AFC.   A wide range of seminars are offered by the
Office of Attorneys for Children to help attorneys meet this requirement.  Panel
members are emailed directly with seminar registration information.  Seminar
information is listed on the web page at
http://www.nycourts.gov/ad3/OAC/cle.html. 

Additionally,  in order to be eligible for redesignation, all panel members are
required to submit to the Office of Attorneys for Children, by October 1 of each
year, a Panel Redesignation Application which can be found in the
Administrative Handbook, Figure 3, or on the program's web page at
http://www.nycourts.gov/ad3/OAC/AdministrativeForms.html.  The Panel
Redesignation Application reflects and documents the desire to continue serving
on the panel, knowledge of and compliance with the Summary of Responsibilities
of the Attorney for the Child, familiarity with Compensation and Reimbursement
Policies and Procedures, the applicability of Court Rule 835.2 regarding full-time
government employment, and any significant information that our office should
be aware of concerning the attorney's standing as a panel member. 

Compensation

Q. How does the AFC get paid?

A.  When the attorney is designated to a panel, payment information will be provided 
directly to the attorney.  All panel members are required to use the E-voucher 
system which is a web-based voucher system for preparing and submitting 
compensation claims. The E-voucher system requires vouchers to be printed and 
submitted to the court for approval.  After completing the voucher online, the 
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voucher must be printed out, signed by the AFC and submitted to the court for 
approval with the judge's original signature.   

Additionally, AFCs are required to keep contemporaneous time-keeping records
sufficient to assure the accuracy of vouchers submitted.  Time charged to
vouchers in the E-voucher system must be reported in "real time", not in the
standard tenths of hours.  For example, for each activity, there must be a start time
and time spent (in hours/minutes), instead of a decimal system billing in tenths of
hours.  The system will convert the "real time" and  the voucher that is printed out
will show tenths of hours. 

Q. Can attorneys who are not members of a county panel be compensated for representing
children?

A. No.  By statute, only duly-designated panel members may be compensated by the
Office of Attorneys for Children.

Q. Are guardians ad litem appointed for adults under CPLR article 11 compensated by the
Office of Attorneys for Children?

A. No.  The Office of Attorneys for Children is authorized to pay for representation
of children under Family Court Act § 249 only; it has no authority to compensate
guardians ad litem for adults.

Q. When should a voucher for payment be submitted? 

A. Pursuant to Court Rule 835.5 (Administrative Handbook, p. 15, 28), it is required
that panel members submit annual interim vouchers (every 12-14 months) from
the first activity in the case though the final activity in the case.  
However, vouchers for appellate work may only be submitted following the 
decision.  

Q.  Can the AFC be paid for work done after a case has concluded?

A. Yes. Supplemental vouchers may be filed with the approval of the trial judge
(Administrative Handbook, p. 30).

Q. What is the current rate of reimbursement for mileage?

A. The rate of reimbursement for mileage is automatically calculated by the
electronic voucher system based upon the date of travel.
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Expert Services

Q. Can an expert be retained to assist with representation of a child?

A. Yes.  Expenses of representation are authorized for reimbursement, including the
cost of expert services.

Q. For what purposes might experts be retained?

A. An AFC may retain experts to provide services directly related to the
representation of the client(s), such as case preparation assistance and testimony. 
However, the cost of expert services unrelated to representation, such as treatment
or therapy for the child or for services to an individual other than the child, such
as a parent who is a party to the proceeding, are not authorized.

Q. How does the AFC retain an expert to provide representation-related services? 

A. An expert is retained in the following manner:

1) When the need for services becomes apparent, the AFC contacts the expert
and reaches a tentative agreement on the specific services to be provided
and their estimated maximum cost.

2) If services are to be provided jointly to the child and other participants in
the proceeding, the AFC requests the trial court to allocate the total cost of
the services among the child and the other participants.

3) When the cost of the child's share will exceed $1,000, the AFC obtains
advance approval from both the trial court and the Office of Attorneys for
Children.

4) The AFC confirms the agreement with the expert and authorizes the expert
to perform the services.

For complete information, see Administrative Handbook, pp. 33-35.

Q. How does an AFC obtain advance approval for an expert services cost of more than
$1,000?

A. The AFC completes an Experts Services and Representation Expense 
Preapproval Form (Administrative Handbook, Figure 4) and submits it to the trial
judge.  After action by the trial judge, the form is transmitted to the Office of
Attorneys for Children.  If services are required immediately, the preapproval
process can be initiated by telephone or email. 
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Q. Will the Office of Attorneys for Children pay the full cost of expert services provided
jointly to the child and other participants in a proceeding, such as a psychological
evaluation of an entire family in a custody case?

A. No.  Only the portion of the expert services attributable to the representation of
the child is authorized. When expert services are provided jointly to the child and
other participants in a proceeding, the trial court will apportion the cost of services
among the participants, and the Office of Attorneys for Children will pay the
child's share of the total cost.

Q. Can experts be paid directly by the Office of Attorneys for Children?

A. Yes. See Administrative Handbook, p. 35.

Appeals

Q. Where are vouchers submitted for representation on appeal?

A. Once the appeal has been decided, the voucher may be submitted directly to the
Office of Attorneys for Children in Albany, together with a copy of the brief.
Interim vouchers on appeals are not permitted.

For further information, contact:
John W. Kraigenow, Director

Office of Attorneys for Children
New York State

Supreme Court, Appellate Division
Third Judicial Department

286 Washington Avenue Extension
Suite 202

Albany, New York 12203
518-471-4825

ad3oac@nycourts.gov 
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